Kur njerëzit mësojnë fillimisht të komunikojnë, ata zakonisht fillojnë me të folur dhe më pas kalojnë në gjuhën e shkruar. Motorët e kërkimit e kanë përjetuar këtë në të kundërt .
Motorët e hershëm të kërkimit mbështeteshin shumë në përputhjen e fjalëve kyçe: thjesht duke u përpjekur të gjenin faqe interneti që përmbanin fjalët e sakta të Të dhënat e Telegramit shtypura nga kërkuesi. Megjithatë, me kalimin e kohës, motorët e kërkimit kanë evoluar në kërkimin semantik, i cili fokusohet në të kuptuarit e kuptimit pas një pyetjeje, në vend që thjesht të përputhet me fjalët.
Kërkimi semantik u mundëson motorëve të kërkimit të kuptojnë kontekstin, qëllimin e përdoruesit dhe marrëdhëniet midis fjalëve. Ky ndryshim përfaqëson një lëvizje drejt kërkimit "inteligjent", i cili interpreton nuancat në gjuhë dhe jep rezultate më të rëndësishme.
Supozoni se pyes një mik: "Cili do të ishte smartfoni më i mirë për të blerë?" Sepse ata më njohin dhe mund të përshtatin rekomandimin bazuar në preferencat e mia.
Shkallëzimi i këtij niveli njohurish kërkon fuqi shumë domethënëse përpunuese të gjuhës natyrore, së bashku me teknologjinë e marrjes së informacionit për të shoshitur miliarda rezultate dhe për të gjetur atë të duhurin. Telefonat inteligjentë ofrojnë më shumë informacion kontekstual sesa kompjuterët desktop, por një motor kërkimi ka ende nevojë për një mënyrë të besueshme për të përpunuar dhe përdorur kaq shumë të dhëna.
Imazhi thekson nivelet e vështirësisë për një motor kërkimi dhe teknologjinë e nevojshme për t'i kapërcyer ato.
Një udhëzues për optimizimin e kërkimit zanor
Kjo ka rëndësi kur marrim parasysh strategjinë e kërkimit me zë. Njerëzit i përshtatin sjelljet e tyre bazuar në mundësitë që kanë në dispozicion. Si tregtarë, kuptimi i këtyre sjelljeve është thelbësor nëse duam të shkurtojmë zhurmën dhe të lidhemi me konsumatorët.
Markat krijojnë përmbajtjen që e çon konsumatorin nga pyetja në përgjigje. Një motor kërkimi është ndërmjetësi që bën lidhjen.
Algoritmi Hummingbird i Google ka nisur epokën e kërkimit semantik. Ai përdori grafikun e njohurive të Google për të kuptuar marrëdhënien midis subjekteve dhe për të ofruar diçka që i afrohet kërkimit bisedor.
Pyete Google, "Kush është Mbreti i Spanjës?" dhe do të përgjigjet, "Mbreti Felipe VI". Më pas, pyesni: "Kush është gruaja e tij?" dhe do të përgjigjet, “Letizia e Spanjës”.
Kërkimi me zë: Një Zgjerim Natyror i Kërkimit Semantik
-